Het betalingsbestand aanmaken

Menu Ingeven, Betalingsopdrachten

1_opmerking.gifOm te werken met betalingsopdrachten zijn er enkele instellingen in het financieel dagboek nodig.

Bij het opstellen van een betalingsopdracht maakt u als eerste keuze Betalingsopdracht (binnenland), Buitenlandse betalingsopdracht of Cheque.
Naargelang uw keuze zal het programma anders reageren:

Werkwijze Betalingsopdracht (binnenland)

Kies menu Ingeven, Betalingsopdrachten. Het scherm Betalingsopdracht opent.

  1. Selecteer in het veld Type "Betalingsopdracht" en in het veld Status "Ingave". Vermits dit de meest voorkomende ingave zal zijn, kunt u deze ingave met Bewaar default record (afrolmenu onder de rechter muisknop) vastleggen.

  2. In Datum en Uitvoerdatum wordt de systeemdatum voorgesteld. Wijzig de Uitvoerdatum indien nodig.

  3. Vul in het veld Financieel dagboek het gewenste bankdagboek in (F3 voor de selectielijst). U kunt dit dagboek ook vastleggen als standaardwaarde (zie 1.).

bet_ing.jpg

  1. Klik op de knop Vervallen facturen <F10>. Het scherm Genereer betalingsopdracht opent.

  2. Vul de vervaldatum in en klik op de knop Genereer betalingsopdracht <F5>.  U keert automatisch terug naar het invulscherm waarop alle vervallen facturen zijn opgehaald.

bet_ver.jpg

1_tip.gifVink Enkel facturen met korting contant opnemen aan om enkel deze uit alle vervallen facturen te selecteren.

  1. Pas eventueel de lijst met betalingen manueel aan. U kunt de volgende aanpassingen doen:

• met F6 een factuur uit de lijst verwijderen. U kunt alle facturen van één leverancier gelijktijdig verwijderen: selecteer een lijn van deze leverancier en druk dan SHFT+F6 (of rechter muisknop, Verwijder facturen).

• een bedrag wijzigen om een deelbetaling uit te voeren. Het restbedrag blijft in saldo op de desbetreffende factuur;

• op een nieuwe lijn een voorschotbetaling invoeren. Indien de leverancier nog niet in het bestand zit, vul dan enkel het rekeningnummer in. Of klik in het veld Lev. nr en vervolgens op CTRL+F3 om het scherm Leveranciers te openen en maak de nieuwe leverancier aan.

• een creditnota opnemen als er een te betalen saldo overblijft.

bet_lst.jpg

  1. Klik op de knop Bestand maken <F11>. Het scherm Bestand betalingsopdracht maken wordt geopend. Wijzig indien nodig de voorgestelde Afgiftedatum en vul bestandsnaam en -pad in. Als u een mapnaam gebruikt (zie schermvoorbeeld) dan moet deze map eerst worden aangemaakt.

  2. Klik op de knop Maak bestand <F7>. Het programma vraagt een bevestiging om een afgifteborderel af te drukken en slaat het bestand op. Dit betalingsbestand is in het standaardformaat dat door alle Belgische banken wordt gebruikt.

    OF

    Bewaar het bestand en laadt het automatisch op naar de Isabel-server. Klik hiervoor op de knop Opladen bestand <F8>. Hiermee maakt u het bestand aan en bewaart u het op de harde schijf. De Isabel-authenticatieprocedure start automatisch, waarna het bestand wordt geüpload naar de Isabel-server. Vervolgens logt u in op de Isabel-site om de vereiste digitale handtekening toe te voegen aan het bestand en het te laten verwerken.

    Voorwaarde: Isabel 6 moet op uw pc zijn geïnstalleerd.

bet_best.jpg

  1. Start uw bankprogramma. Voor de verwerking van het bestand volgt u verder de instructies zoals in de banksoftware voorzien.

1_tip.gifGlobaliseren
Als de bank een kost aanrekent per te verwerken bedrag, dan kunt u in het scherm Bestand betalingsopdracht het veld Globaliseren aanvinken. Het te betalen bedrag wordt dan als één globaal bedrag verwerkt.

1_opmerking.gifKorting contant automatisch aftrekken
De korting wordt automatisch afgetrokken indien de factuur wordt betaald (= uitvoerdatum!) binnen X dagen na factuurdatum. Dit aantal dagen wordt in de Vaste gegevens ingesteld.

1_tip.gifU kunt het ingavescherm voor betalingsopdrachten met F5 bewaren zonder het bestand te laten aanmaken. Zo kunt u het daarna heropenen om betalingen te wijzigen of toe te voegen. Indien u de verwerking niet dezelfde dag doet, controleer dan de ingevulde Datum en Uitvoerdatum vooraleer het bestand te laten aanmaken.

1_tip.gifU kunt zowel voor de Betalingsopdracht (binnenland) als voor Buitenlandse betalingsopdracht andere kolommen instellen met Beheer kolommen. Als u de ingestelde kolommen in beide gevallen opslaat met Bewaar lay-out, dan zal de overeenkomstige kolommen lay-out worden getoond als U kiest voor een binnenlandse- of buitenlandse betalingsopdracht.