Ingave - Basisgegevens - Leveranciers
Hier maakt u de verschillende leveranciers aan.
Bij de configuratie van de leveranciers hebt u bepaald welke velden hier opgevraagd worden.
Het laatst gebruikte nummer +1 wordt voorgesteld. U kunt dit nummer aanvaarden of wijzigen.
Aan de hand van de naam, wordt een alfacode voorgesteld. U kunt deze wijzigen of aanvaarden. De alfacode wordt in de dagboeken gebruikt om snel een leverancier terug te vinden
Vanaf het moment dat dit vak wordt aangevinkt, zullen de openstaande facturen van deze leverancier niet meer getoond worden bij de selecties van leveranciers voor de binnenlandse of buitenlandse elektronische betalingen. U vermijdt dus hiermee een betaling aan te maken die dubbel loopt met uw domiciliëringen.
U selecteert hier, het belastingsparadijs waartoe de leverancier
behoort.
Dit veld moet u eerst via Configuratie,
Basisgegevens, Leveranciers configureren.
Zodra er geboekt wordt op een leverancier waarvan het belastingsparadijs ingevuld staat in de leveranciersfiche, kunt u ook dit veld invullen op de ingavelijn van een financiële verrichting. Als dit veld ingevuld is, zal deze keuze standaard voorgesteld worden in de ingaven van het financieel. U kunt deze keuze wijzigen.
Deze ventilatiecode kan tijdens het boeken van de aankoopfacturen gebruikt worden om de juiste uitsplitsing voor te stellen. De keuze of deze ventilatiecode al dan niet gebruikt wordt, wordt gemaakt bij de creatie van uw aankoopdagboek in het veld Voorstel ventilatie volgens (zie Ingave, Basisgegevens, Aankoopdagboeken).
U kunt kiezen uit:
Geen ventilatie
Binnenland (1)
Btw niet-aftrekbaar (19)
Medecontractant (21): voor werk in onroerende staat (bouwen, verbouwen, afwerken, inrichten, herstellen, onderhouden,... van onroerende goederen) door een in België gevestigde belastingplichtige die gehouden is tot het indienen van een periodieke btw-aangifte.
Diversen buiten btw (22): voor bedragen die niet in de btw-aangifte moeten worden opgenomen zoals teruggenomen leeggoed
Andere Medecontractanten niet-EU (25): voor de aankoop van diensten in een niet-lidstaat van de EU waarbij door de leverancier geen btw aangerekend wordt en er geen aansprakelijke vertegenwoordiger is in België. De maatstaf van heffing dient dan in de roosters 81 of 82 en rooster 87 te komen. De btw dient in rooster 56 en 59 te staan.
Verlegging van heffing (26)
Import niet EU (70)
Onrechtstreekse invoer (71): voor een invoer vanuit
een niet-lidstaat van de EU, waarbij het transport gebeurt via
een andere lidstaat en waarbij de douanedocumenten voor de invoer
worden opgemaakt in deze tussenliggende lidstaat.
B.v. een Belg voert in vanuit de USA maar de goederen worden eerst
naar de haven van Rotterdam gebracht alwaar de nodige invoerdocumenten
worden opgemaakt voor de Nederlandse douane. De goederen transiteren
eerst via een andere lidstaat. De invoerder moet een Intrastat-aangifte
opmaken voor de beweging Nederland - België ook al doet hij een
invoer vanuit de USA.
ICV Goederen (51)
ICV Diensten (55)
ICV Driehoek a-B-c (56)
ICV Diensten B2B (57)
ICV Accijnzen op goederen (31): voor accijnzen op aangekochte goederen uit een EU-land (bv. drank)
Busreizen (101): voor vervoerdiensten verricht in het kader van internationale all-in reizen per bus.
Import via EU (102): voor verrichtingen waarbij het belastbare gedeelte enkel in de roosters 81, 82 of 83 van de btw-aangifte moet komen.
Dit is het nummer van de grootboekrekening die later in de aankopen
als centralisatierekening kan worden gebruikt.
Er zijn twee systemen om te centraliseren:
Op de grootboekrekening leveranciers (bv. 440000 Leveranciers) die in het aankoopdagboek vermeld staat. In dit geval hoeft u de centralisatierekening van de leverancier hier niet in te vullen.
Op de centralisatierekening die in de leverancier vermeld staat. In dit geval moet deze centralisatierekening hier wel worden ingevuld.
De keuze tussen deze twee systemen wordt gemaakt tijdens de creatie van het betreffende aankoopdagboek via Ingave, Basisgegevens, Aankoopdagboeken in het veld Centralisatie volgens.
Dit is het nummer van de grootboekrekening die later in de aankopen
als tegenrekening kan worden voorgesteld.
Er zijn twee systemen:
De aankooprekening (bv. 600000 Aankopen van grondstoffen) die in het aankoopdagboek vermeld staat. In dit geval hoeft u de aankooprekening van de leverancier niet in te vullen.
De aankooprekening die in de leverancier vermeld staat. In dit geval moet deze aankooprekening wel worden ingevuld.
De keuze tussen deze twee systemen wordt gemaakt tijdens de creatie van het betreffende aankoopdagboek via Ingave, Basisgegevens, Aankoopdagboeken in het veld Aankooprekening volgens.
U kunt kiezen uit:
Contant
Einde maand
Factuurdatum
Vrije ingave: bij deze keuze zal het programma tijdens het ingeven van aankoopdocumenten, altijd stoppen op het veld Vervaldatum om vrij een datum in te geven.
Bank Identifier Code, vroeger ook Swift-adres genoemd, identificeert de bank van de begunstigde. De BIC bestaat uit 8 of 11 karakters. Het is opgebouwd uit een bankcode (4 karakters), een landcode (2 letters), een plaatscode (2 karakters), eventueel een kantoorcode (3 karakters).
IBAN (International Bank Account Number) is de banknummerstructuur voor grensoverschrijdende transfers in Europa. In het IBAN vinden we de volgende onderdelen terug, opgesplitst in groepen van 4 karakters en gescheiden door een spatie: de ISO-landcode van het land waar de rekening wordt gehouden (voor België is dat BE), een controlegetal (2 cijfers) en het bestaande nationaal rekeningnummer. Het IBAN bestaat uit maximaal 34 karakters en heeft een vaste lengte per land. In België bestaat het uit 16 karakters.
Wanneer u hier een Belgische IBAN invult, wordt de BIC automatisch ingevuld.
Dit veld is van belang voor het opmaken van de Fiche 281.50 op diskette.
U kunt kiezen uit:
Rechtspersoon
Natuurlijk persoon
U kunt drie extra adreslijnen toevoegen aan de oorspronkelijke adresgegevens die u hebt ingevuld (bv. t.a.v. Mevrouw Pieters).
U kunt hier vrije informatie over de leverancier ingeven.
Als dit veld ingevuld is, dan wordt bij het ingeven van de leverancier in de verschillende kettingen aankopen, verkopen, financieel, diversen en in de beginsituatie, een pop-upscherm getoond met de inhoud van dit veld.
De velden
met betrekking tot het Intrastat verschijnen enkel wanneer u een EU-leverancier
creëert.
Copyright © Wolters Kluwer - Alle rechten voorbehouden - taasoftware.wolterskluwer.be