Margeregeling

Menu Ingeven, Aankoopfacturen, Verkoopfacturen

Factureren boeken onder de margeregeling (voluit: belasting van tweedehandsgoederen onder de regeling van de winstmarge) kan in Account volledig automatisch mits er enkele instellingen worden aangepast.

Instellingen

  1. Aankoopdagboek margeregeling
    Maak in het menu Beheer, Dagboeken een nieuw aankoopdagboek aan zoals:
  2. Instelling Account
    Open het menu Instellingen, Account.
  3. Btw-regime margeregeling
    Open het menu Instellingen, BTW, BTW-code en -regime en controleer op de tab Regimes of voor het regime Margeregeling (code R) het veld Margeregeling is aangevinkt. Indien niet, vink het veld dan aan.

Werkwijze


A. Aankoopfacturen boeken

Open het scherm Ingeven, Aankoopfacturen.

  1. Vul de code voor het Aankoopdagboek Margeregeling in.
  2. Vul een leverancier in.
  3. Vul op de boekingslijn het rekeningnummer in en vul als BTW-code 1 (0%) in.
    U kunt u deze BTW-code 1 automatisch laten voorstellen door ofwel bij de creatie van de leverancier als BTW-regime Particulier in de geven, ofwel een grootboekrekening te creëren en te gebruiken voor aankopen met margeregeling en aan deze rekening de BTW-code 1 (0%) toe te kennen.
  4. Bewaar de boeking met F5.


B. Verkoopfacturen boeken

Open het scherm Ingeven, Verkoopfacturen.

  1. Vul het verkoopdagboek en de klant in.

  2. Vul het bedrag Totaal te betalen in.

  3. Selecteer Margeregeling als BTW-regime. U kunt bij het aanmaken van de klant het btw-regime al op Margeregeling zetten, zodat het bij de boeking voor die klant automatisch wordt voorgesteld op de boekingslijn.

  4. Druk op ALT+F9 om het bedrag in te vullen.

  5. Bewaar de boeking met F5.


C. Regularisaties boeken

Als u een occasiegoed hebt gekocht onder margeregeling, maar u verkoopt het naderhand aan een btw-plichtige klant, dan moet deze aankoop uit het vergelijkingsregister van de margeregeling worden geschrapt en opnieuw als aankoop worden geboekt in het gewone aankoopdagboek. Dit heet een regularisatie.

In principe zijn dit de stappen die een regularisatie nodig maken en hoe u ze uitvoert:

  1. Boek een aankoop van een particulier in het aandagboek Margeregeling met btw-code 1 (0%).

  2. Boek de verkoop van het occasiegoed aan een btw-plichtige klant met 21% btw.
    Normaal zou u dit goed hebben verkocht aan een niet btw-plichtige particulier. Deze stap maakt dus een regularisatie noodzakelijk!

    Dit doet u als volgt:

  3. Boek de aankoop opnieuw (zelfde leverancier, zelfde bedrag), maar in het gewone aankoopdagboek en met btw-regime Particulier - btw-code 1 (0%).

  4. Boek de aankoop nogmaals opnieuw in het aankoopdagboek Margeregeling met dezelfde leverancier, maar met hetzelfde bedrag negatief ingevuld.
    Er verschijnt een nieuw tabblad Regularisatie. Vul de volgende gegevens in om het register bij te werken.

Als u deze boekingen in een andere volgorde uitvoert, bijv. 1 - 2 - 4 - 3, dan heeft u voor boeking 4 nog niet alle gegevens ter beschikking op het moment van de boeking. Vervolledig deze gegevens dan in boeking 4 op het tabblad Regularisatie zodra ze beschikbaar zijn.


D. Vergelijkingsregister van de margeregeling opvragen en doorboeken naar de btw-aangifte

  1. Open menu Lijsten, Vergelijkingsregister margeregeling.

  2. Vul het aangiftejaar en de btw-periode in.
    Er zijn 3 mogelijke situaties:

  3. Klik op de knop Bereken margeregeling <F7>. Hierdoor wordt binnen de periodes van de aangifte het saldo berekend van de verkopen die zijn geboekt onder het btw-regime waarin de margeregeling is aangevinkt en de documenten die u hebt geboekt in het aankoopregister.

  4. Boek de margeregeling in de btw-aangifte met de knop Boek margeregeling <F9>. De boeking gebeurt op de verkooprekening en in het divers dagboek dat u hebt ingesteld (zie hoger onder Instellingen, punt 2).

Door het boeken van de margeregeling wordt deze automatisch op definitief gezet. Indien u toch nog aan- of verkoopboekingen wenst toe te voegen in die periode, dan kunt u de periode terug open zetten met CTRL+SHIFT+F9.